Λαποτρύπι

Γαργαφία Κρήνη
Η Γαργαφία Κρήνη είναι πηγή που υπάρχει από την αρχαιότητα στον κάμπο των σημερινών Ερυθρών. Συνδέεται με τη μάχη των Πλαταιών (479π.Χ.). Παράδοση θέλει τη θεά Αφροδίτη να παίρνει το μπάνιο της στην Κρήνη.
Στην ντοπιολαλιά του χωριού η πηγή είναι γνωστή ως Λαποτρύπι, δηλαδή αλεπότρυπα, και δεν είναι σπάνιο θέαμα οι αλεπούδες να κλέβουν σταφύλια από τα παρακείμενα αμπελοτόπια και να δροσίζονται στα νερά της Κρήνης.

Ταυτότητα
Οι αμπελώνες μας, σε κοντινή απόσταση από την πηγή, είναι και ο λόγος της επωνυμίας μας. Το Λαποτρύπι περιγράφει εν συντομία τη φιλοσοφία που διέπει τη λειτουργία της επιχείρησής μας: παράγουμε προϊόντα που γεννιούνται, καλλιεργούνται και μεταποιούνται σ’ αυτόν τον τόπο. Τον ίδιο τόπο που καθημερινά ζούμε και εργαζόμαστε.


«Πολεμούμε γιατί έτσι μας αρέσει, τραγουδούμε κι ας μην υπάρχει αυτί να μας ακούσει.
Δουλεύουμε, κι ας μην υπάρχει αφέντης, σα βραδιάσει, να μας πλερώσει το μεροκάματο μας. Δεν ξενοδουλεύουμε—· εμείς είμαστε οι αφέντες·— το αμπέλι τούτο της Γης είναι δικό μας, σάρκα μας κι αίμα μας.
Το σκάβουμε, το κλαδεύουμε, το τρυγούμε, πατούμε τα σταφύλια του, πίνουμε το κρασί, τραγουδούμε και κλαίμε, οράματα κι Ιδέες ανηφορίζουν στην κεφαλή μας.
Σε ποια εποχή του αμπελιού σου έλαχε ο κλήρος να δουλεύεις; Στα σκάμματα; Στον τρύγο; Στα ξεφαντώματα; Όλα είναι ένα.
Σκάβω και χαίρουμαι όλον τον κύκλο του σταφυλιού, τραγουδώ μέσα στη δίψα και στο μόχτο μου, μεθυσμένος από το μελλούμενο κρασί.
Κρατώ το γιομάτο ποτήρι και ξαναζώ το μόχτο του παππού και του προπάππου. Κι ο ιδρώτας της δουλειάς τρέχει κρουνός στο αψηλό καταμέθυστο κρανίο.»
Ν. Καζαντζάκης, Ασκητική