Λαποτρύπι

ΡΟΔΙΤΗΣ

Ευρέως διαδεδομένη ποικιλία, που υπό προϋποθέσεις μπορεί να προσφέρει αξιόλογα και ιδιαίτερα κρασιά. Οι σύγχρονοι, υψηλής ποι-ότητας ροδίτες διαθέτουν καθαρά, λεμονάτα αρώματα, ελαφρύ προς μέτριο σώμα και δροσιστική οξύτητα.

ΣΑΒΒΑΤΙΑΝΟ

Ιστορική ποικιλία, με παράδοση στην Αττική και την Κεντρική Ελλάδα. Διαθέτει διακριτικά αλλά ξεχωριστά αρώματα κίτρινων φρούτων και φρεσκοκομμένων σπαρτών, στρογγυλό στόμα και πολύ ισορροπημένη παρουσία.

CHARDONNAY

Ένας από τους άρχοντες των λευκών ποικιλιών. Διαθέτει αρω-ματικό χαρακτήρα λευκόσαρκων φρούτων, στα πιο κρύα κλίματα και εξωτικών στα πιο ζεστά. Τα κρασιά από chardonnay παρουσιάζονται πάντα πλούσια και ογκώδη γευστικά.

SAUVIGNON BLANC

Tα τυπικά αρώματά του, κίτρου, γκρέιπφρουτ και πράσινου σμέουρου συμπληρώνονται στον ελληνικό αμπελώνα με νότες πεπονιού και άγουρων λευκόσα-ρκων φρούτων. Το στόμα παρα-μένει τραγανό, ελαφρύ και δροσι-στικό, χωρίς να γίνεται επιθετικό.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

Τα τυπικά γνωρίσματα της ποικιλίας είναι το διακριτικό άρωμα, με νότες βερίκοκου και μέντας, το σχετικά πλούσιο σώμα και η στρογγυλή παρουσία στο στόμα. Οι χαμηλοί τόνοι της ποικιλίας επιτρέπουν στα κρασιά της να συνοδεύουν ευκολό-τερα πλήθος φαγητών.

ΑΣΥΡΤΙΚΟ

Σπάνια λευκή ποικιλία παγκόσμιας κλάσης. Έχει φρέσκο και ορυκτώδη χαρακτήρα και παρουσιάζει έντονα πρωτογενή αρώματα φρούτων και μέτρια πυκνή δομή. Είναι πολύ φιλικό με το φαγητό, ιδίως με το ψητό ψάρι και τα θαλασσινά.

CABERNET SAUVIGNON

Διακρίνεται για το πυκνό, πορφυρό χρώμα του. Η έντονη μύτη του χαρακτηρίζεται από αρώματα μαύρων φρούτων, κέδρου και μπαχαρικών, ενώ συχνά υπάρχουν αρώματα δρυός. Στόμα πυκνό στη δομή και στιβαρό, με σφιχτές ταννίνες και υψηλή οξύτητα

MERLOT

Στην Ελλάδα εκφράζεται με αρώ-ματα μαύρων ώριμων φρούτων, μαζί με γλυκές βαλσαμικές νότες, καθώς και μαλακή, ευκολόπιοτη γεύση. Η σαρκώδης, γλυκόπιοτη παρουσία του εγγυάται τη διασκέ-δαση και τη χαρά.

SYRAH

Χαρακτηρίζεται από μικρές, σκουρόχρωμες ρώγες. Παράγει κρασί με σχεδόν μαύρο χρώμα, πυκνά αρώματα μαύρων φρούτων, γλυκόριζας και σοκολάτας και πληθωρικό, σαρκώδες και γλυκόπιοτο στόμα.